|
Baserriari
etorkizun oparoa datorkiola uste du Juan Mari Totorikak,
baina denborarekin etorriko zaizkion erronkak ez direla
edonolakoak izango gaineratzen du. Izan ere, oraindik zer
hobetu baduela uste du berak, eta horiek konpontzeko gazteen
inplikazioa ezinbestekoa izango da. |
-Zein egoeratan
dago gaur egun nekazaritza mundua? Orokorrean hoberantz
doala esan daiteke. Sektore jakin batzuk nahiko ondo doaz; beste
batzuk, berriz, ez daude hain egoera onean eta horien inguruko
kexak kalean daude —haietarik gehienak produktu batzuek lortzen
duten prezioari loturik daude—. Baina oro har nekazaritza une
onean dago. Momentu larriak pasa eta gero, aurrerapausoak ematen
ari da.
-Zehazki zeintzuk
dira hain ondo eta ez hain ondo dauden arloak? Bermaturiko kalitateari
loturik dauden produktuak dira une honetan ondoen dabiltzanak.
Hau da, eusko labelaren babesean dauden produktuak egoera ezin
hobean daude. Aldiz, handizkako produktuak —esne behia kasu— nahiko
makal dabiltza. Azken urteetan sektoreak egin duen apusturik handienetarikoa
kontsumitzaileei kalitatea bermatzea izan da, eta horren ildotik
abiatu diren produktuek emaitza ezin hobeak lortu dituzte.
-Nekazaritzak
une larriak bizi izan dituela aipatu dituzu lehen, eta, nolabait,
atzean geratu direla. Baina erabat gaindituta daude?
Ez,
ez. Inoiz baino zabalagoa den merkatu honetan, nekazaritza gainontzeko
sektoreak bezala etengabeko birmoldaketa prozesuan murgilduta
dago, eta, beraz, arazoak ez dira sekula behin-betiko amaitzen.
Nekazaritzan gabiltzanok hobetzea eguneroko erronka bihurtu zaigu.
Batzuek helburua betetzea lortzen dute, baina beste batzuek, aldiz,
ez dute lortzen. Ez modu hain errazean, behintzat.
-Zer dela-eta
helburuak lortzeko zailtasun hori? Baserriek baliabide edo dirulaguntza
nahikoa ez dutelako ote? Europan herrialderik
herrialde dirulaguntzak nahiko antzekoak dira. Europar Batasunak
finkatzen ditu zein dirulaguntza eman behar diren, eta, alde horretatik,
hemen ondo gabiltzala uste dut. Arazoa zera da: Europako beste
zonaldetan dauzkaten baliabide naturalak hemengoak baino askoz
hobeak dira. Alegia, hemengo lurraren orografiak zerikusi gutxi
dauka Frantziako landetan aurki daitekeenarekin. Ildo horretan,
ez da gauza bera esnea baserrietan egitea —azpiegitura aldetik
dauzkaten muga natural guztiekin—, edo horretara preseski zuzendurik
dagoen fabrika batean. Zailtasunetako batzuk muga natural horietatik
datozkigu. Bestetik, ez dakit Europa mailan egoera berean aurkituko
ote diren, baina gure kasuan baserrian geratzen diren profesionalak
adinez nahiko zahartuta daude. Hots, belaunaldiz-belaunaldiko
ordezkapena ez dago guztiz bermaturik. Hura lortu ezean, hemendik
urte batzuetara ez dakit zer gertatuko den.
-Baina gaur
egun gazte jendea trebatzeko helburuarekin sorturiko hainbat eskola
daude. Zer moduzkoa izan da haien ekarpena? Nekazaritza eskoletan
jende mota bi daude: baserri mundutik datozenak batetik, eta kaletarrak
bestetik. Orain arte nekazaritzaren mundua kaletarrentzat baserritarrentzat
baino askozaz erakargarriagoa izan da. Eskoletatik nahiko ondo
trebaturiko belaunaldiak atera dira, baina behin ikasketak amaiturik
ikasitakoa non aplikatu ez daukatela ohartu dira. Nekazaritza
lurrari lotuta dago, eta nahiz eta formazio ona jaso, lurrik ez
baduzu ezin duzu hura aprobetxatu. Ez da industrian bezala, non
espazio txiki batean bada ere gura duzun enpresa edo bulegoa aurrera
atera dezakezun. Nekazaritzan lurrak behar dira.
Asko
dira nekazaritzara hurbildu direnak eta normala da lur eske ibiltzea.
Ez dakigu zergatik baina hemengo lur jabeak nahiko lotuta daude
beren lurrei. Agian bere garaian herentziaz jaso zituztelako edo
etorkizunean espekulazioan aritzeko asmoa dutelako, kontua da
lurrarekiko atxikimendua nahiko handia dela hemen.Baserri mundutik
datorren jendeak, dela gurasoen baserrietan dela beste senide
batzuen lurretan, badute non lan egin. Baina denek ez dute aukera
hori. Alde horretatik, nekazaritza eskolek arazo bat dute.
-Lur falta
aipatu duzu. Urteekin industri guneek geroz eta esparru zabalagoak
eskuratu dituzte, eta eremu gutxi utzi dira nekazaritza jarduerentzat.
Une honetan, horri konponbiderik emateko modurik dago? Arazo horri nondik
heldu ahal zaion ez dakit. Egia esan, baserritar zein profesional
gehienak beren esplotazioak hobetzeko lur falta dutela-eta kexaka
daude beti. Hemengo baserriak nahiko txikiak dira, eta esplotazioa
errentagarria izatea gura badute lurrak eduki behar dituzte nahitaez.
Hala ere, ez dakigu zer egin daitekeen gabezia hori konpontzeko.
Jakin badakigu baserritar asko jubilazioa hartuta edo hartzeko
bidean daudela, baina kasurik gehienetan horrek ez du erretiroa
ekartzen. Jubilazioa iritsi aurretik esne behien profesionalak
izan badira, haiek kendu eta okela behiak jartzen dituzte askozaz
lan gutxiago ematen dutelako. Alegia, modu batera edo bestera
euren lurrei lotuta jarraituko dute. Ziur aski denborarekin geroz
eta lur gehiago egongo dira, baina une honetan dauden arazoei
konponbidea bilatu nahi bazaie arlo askoren konpromisoa beharko
da.
-Lur eremu
txikiak izanik, teknologia sartzea erraza da? Teknologia aldetik
ez dut uste arazorik dagoenik. Lur gehien behar dituzten esplotazioak
esne edo okela behiak dituztenak dira, eta kasu horietan aplikatzen
den teknologia nahiko sinplea da. Baina makinerian egiten diren
inbertsioak errentagarriak izateko geroz eta lur gehiago behar
dira, eta hortik dator arazoa. Bestalde, landaretzan ez dago hainbeste
zailtasunik. Negutegietan dabiltzanek esplotazioak nahiko ondo
dimentsionatuta dituzte.

-Une honetan,
teknologiaren egoera zer moduzkoa da? Hemengo baserrietan
aplikatzen den teknologia punta-puntakoa da. Baserritarrak asko
mugitzen dira, bai sindikatu bai administrazioaren bitartez.
-Nekazal turismoak
ate berriak ireki dizkio baserriari. Esparru horretan orain arte
egindakoaren gainean balorazio ona egin daiteke? Bere garaian nekazal
turismoa baserriaren jarduera osagarri legez planteatu zen. Hemengo
baserriak nahiko txikiak zirela ikusita, eta lanpostuak errentagarriak
izateko inbertsio handiak eta lur asko behar zirela
jakinda, Europako zenbait zonaldetako eredua aplikatzea pentsatu
zen. Haietan turismoaren bidez etekin nahiko interesgarriak lortzen
zituzten, eta gurean gauza bera egin zitekeela konturatu ginen.
Modu horretan, baserritar txikiek eta hain "profesionalak"
ez direnek inbertsio onak eskura ditzakete. Urte hauetan hor alternatiba
interesgarria dugula ikusi dugu. Euskal Herriak nekazal turismoan
duen potentzialitatea ez dago guztiz garatuta, eta horrek bideak
urratzen jarraitzeko aukera eskaintzen digu.
-Ereduak edota
konponbideak bilatzeko orduan, kanpora jotzen da? Beste herrialdeetan
egiten dena aintzat hartu ohi duzue? Hartu-emana egon badago.
Kooperatibak, sindikatuak, elkarteak eta kanpotik asko mugitzen
dira beste garapen eredu batzuk ezagutzeko. Mendikoi-ren bitartez,
adibidez, Europako zonaldeekin harreman ona dago. Dena den, ezin
daiteke esan kanpoan ikusitako guztia hemen aplikatzen denik.
Beste batzuek egindakoa aztertzen dugu, bai, baina gero geure
egoeretara moldatu behar dugu. Aplikaturiko oro, garapena bera,
autoktonoa izaten ahalegintzen gara. Teknikek ditugun baliabide
eta premiei erantzun behar diete. Europako Alpeetan egiten dena
ezin da hemen aplikatu nahiz eta egoerak antzekoak izan.
-Mendikoi aipatu
duzu, nolakoa da nekazaritzari begira dauden erakundeen betebeharra?
Baserritar
gehienak elkartuta daude. Beraien moduko ekintzak egiten dituzten
baserritarrak elkartuta daude, hortik ere sindikatuak daude, aldi
berean erakunde horiek beste esparru batzuetan bilduta daude,
zonalde bakoitzean mendi nekazaritza elkarteak daude… Hainbat
elkarte daude mundu honetan, eta elkarren arteko komunikazioa
oso ona da. Mendi nekazaritza elkartekook,
adibidez, hiru eratako lana egiten dugu. Aldi batetik, guk geuk
elkarte moduan egiten ditugun proiektuak daude. Bestetik, baserritarren
eta administrazioaren arteko bitartekari lanak egiten ditugu.
Gainera, gobernuaren zein aldundiaren laguntzak kudeatzen ditugu
eta baserritarrei euren inbertsioetan laguntzen eta aholkatzen
diegu.
-Baserri munduak
oraindik erronka handiak dituela zenioen elkarrizketa hasieran.
Erronka handiak bai, baina funtsean etorkizun ona opa zaio baserriari? Nire ustez baserritar
bakoitzak bere kabia topatu behar du, eta hori lortzeko lan handia
egin behar du: bai formazio aldetik bai kalitateari dagokionez.
Produktu gehienetan defizitarioak gara, eta horrek esan nahi du
merkatuari begira aukera handiak ditugula. Hori bai, kalitateari
loturik joan behar dira emaitza horiek. Bai, une honetan bada
etorkizunik.
-Kanpoko merkatuak,
ordea, min handia egin diezaieke hemengo baserritarrei. Merkatua zabala da,
eta kanpoan aukera hobeak badaude hemengoentzat mingarriak izango
dira beti. Horregatik diot gure erantzuna kalitateari eta hemengo
produktuei jarraiki joan behar dela. Jakin badakigu kontsumitzaile
askok hemengoak direlako soilik erosten dituztela produktuak.
Eta hori aprobetxatu behar dugu. Hemengo produktua kalitatearekin
zein jatorrizko izendapenarekin identifikatu behar dute.
Juan
Mari Totorika
Nekazaritzako
Ingeniaria teknikoa ikasi zuen Leonen eta 1983an
lizentziatu zen. Ingeniaritza ikasketak ere
hasiak ditu, eta proiektua aurkeztea besterik
ez zaio falta titulua eskuratzeko. Bizkaiko
Nekazal Ganbararako lan egin izan du, eta duela
hamahiru urtetik hona Mendi Nekazaritza Elkarterako
egin du, bai Durangaldean bai Lea Artibain.
|
|
|
Argazkiak: Estibalitz Ezkerra. Baserriak, learjai.com
Euskonews & Media 169.zbk
(2002 / 5-31 / 6-7)
|