Harrigarria izan daiteke, ezagutzen ez
duenarentzat behintzat, garai batean baliabide naturalez egiten
zen erabilpena. Honen adibide, Agorregiko burdinola eta errotak.
XVIII. mendeko instalazio hidraulikoa errespetatuz, Gipuzkoako
Foru Aldundiak zaharberritu duen "lantegi" honetan,
burdinolaren eta erroten funtzionamendua islatzen dira.
Pagoetako parkean, Aiako Udalerrian
daude Iturraran baserria eta Agorregiko burdinola eta bi errotak.
Gipuzkoako Foru Aldundia 1986 urtean hasi zen lantegia berritzen,
1990ean errotak ireki, eta 92an, burdinola jarri zen martxan.
Bertako gidaria den Iosune Azpirozek
dioenez, "inguru honetan Erdi Aroaz geroztik erabili
izan da ura energia sortzeko. Badirudi itsasorainoko bidean,
hiru burdinola zeudela eta baserri askok bere errota
propioa omen zuten, garia eta artoa txikitzeko. Errota batek
ura erabili ahala, errekara bertara askatzen zuen eta beherago
zegoen baserriak goikoak botatako ura aprobetxatzen zuen".
Iosuneren hitzetan, "ur kantitate izugarria behar zen,
ur etorri handiekin. Errekan beti behar hainako urik ez zegoenez,
bi urtegi eraiki ziren ura almazenatzeko, eta ubideak ere egin
ziren. Gaur egun, XVIII. mendean erabiltzen zuten teknika berberaz,
uraren indarraz beraz, burdinolaren instalakuntzak eta errotak
martxan jartzen ditugu".
Bi lantegi elkarlanean Baina zerk batzen ditu
bada errotaren ehotze lanak eta burdinola?
Ura aprobetxatzeak, hain zuzen. Ura kanalizatu eta urtegiak eraiki
behar zirenez, bi lantegiak batera jartzen ziren. Alde batetik
errotetan garia eta artoa txikitzen ziren, gero ogia egiteko.
Burdinolan burdina lantzen zen.
Aran Aldai gidariak azaltzen
duenez, "bi burdinola mota zeuden Euskal Herrian: burdinola
nagusiak eta burdinola txikiak. Burdinola nagusietan, agoa zen
lortzen zen produktua, hau da, burdin masa bat eta hau burdinola
txikietara eramaten zen, bertan lantzeko. Burdinola txikietan
azpiegitura ez zen hain garrantzitsua, burdina lantzeko behar
zen tenperatura ez baitzen hain altua. Agorrekiko burdinolan,
burdinola nagusia, 1300-1400 gradu bitarteko tenperatura lortzen
zen labeetan eta 5 edo 6 ordu behar ziren burdin eta zikinkeriaren
arteko banaketa emateko".
Pausoz
pauso agoa lortu arte Burdina lortzeko prozesua
luzea zen eta denbora eta ur kantitate handia behar zen. Aranek
azaltzen duen moduan, "burni-harria ekartzen zen eta
bertako zuhaitzak erabiliz egiten zen ikatzarekin eta egurrarekin
nahasten zen labean. Bost edo sei ordutan zehar, 1300 eta 1400
graduko tenperaturan berotu ostean, burdina banatzen zen. Baina
tenperatura altu hauek lortzea ez zen batere erraza eta honetarako,
eta mailua martxan jartzeko, erabiltzen zen uraren indarra".
Esan bezala bi ur depositu zeuden,
haietara ura ubideetatik iristen zelarik. Hauetako depositu batetako
ura, hauspoen gurpil gainera erortzen zen eta hauspoa martxan
jartzen zuen, haizea emanez, tenperatura altuak bermatzeko.
Beste urtegiko ura, errotari
eragiteko eta mailua martxan jartzeko erabiltzen da. Alde batetik,
errotan garia eta artoa ehotzen ziren eta dira,
eta mailua, zikinez beteriko agoa garbitzeko erabiltzen da.
Aranek azaltzen duenez, "Agorregiko
mailuak 700 kiloko pisua du eta hau martxan jartzeko ur-indar
handia behar da. Mailu honekin gori-gori zegoen burdin orea garbitzen
zen, burdinola txikietara eramateko. Agoa edozein motatako tresnak
egiteko prest zegoen".
Iturrarango baserria Agorregiko burdinolaz
gain, Iturrarango baserrian, Informazio eta Interpretazio
Zentroa dago. Bertan, Pagoetako parkeari buruzko informazioa
biltzen da eta erlategi eta lorategi garrantzitsu bat daude ikusgai.
Iturrarango Arboretum-a, munduko landaretza eta bere dibertsitatearen
isla da, horregatik ahalik eta bilduma zabalena osatu dute.
Ainara Iraeta
Usabiaga, kazetaria
Argazkiak: Arantza Cuesta Ezeiza (azkenaurrena: Ainara Iraeta) |